PAG djeca vrtića

Poštovani roditelji,
Slijedom uputa izdanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o sprječavanju i suzbijanju epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, molimo Vas da se prilikom dovođenja djece u dječji vrtić, kao i njihovog odvođenja iz vrtića, pridržavate sljedećih uputa:


Neophodno je osiguravanje što manjeg protoka, odnosno dolaska što manjeg broja osoba u vrtić, stoga:
• Roditelji/skrbnici ne ulaze u ustanovu, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Dijete odgajatelj/stručni suradnik preuzima na ulazu i odvodi do odgojno-obrazovne skupine, a prilikom dolaska po dijete prepušta ga roditelju/skrbniku također na ulazu u ustanovu.
• Prije dovođenja djeteta u vrtić roditelj/skrbnik dužan je djetetu izmjeriti temperaturu te u slučaju povišene tjelesne temperature, kašlja, kihanja, kratkog daha ili bilo kakvih simptoma drugih zaraznih bolesti dijete ne smije dovesti u vrtić niti ući u vanjske prostore vrtića.
• Molimo roditelje/skrbnike da djecu dovode isključivo u vremenskom periodu od 6:30 do 8:00 sati, a po djecu dolaze u periodu od 15:00 do 16:00 sati, pridržavajući se upute da ne dolaze svi u isto vrijeme, već u vremenskim razmacima te poštujući distancu.
• Roditelj/skrbnik na ulazu u ustanovu ispred vrata zvoni i čeka dolazak djelatnika vrtića.
• Pri ulasku u vrtić roditelj/skrbnik dužan je svoju i djetetovu obuću obrisati na spužvi s dezinfekcijskim sredstvom te dezinficirati svoje ruke.
• Roditelj/skrbnik na ulazu u ustanovu potpisuje izjavu kojom izjavljuje da njegovo dijete, kao ni ukućani, nemaju simptome virusa COVID-19 te im nisu izrečene mjere samoizolacije, da su oba roditelja zaposlena i nemaju druge opcije zbrinjavanja djeteta, da je djetetu prije dovođenja izmjerena temperatura i utvrđeno je da nije povišena, da su upoznati sa svim uputama izdanim od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanim uz sprječavanje epidemije COVID-19 te da su u slučaju pojave simptoma kod djeteta dok je ono u vrtiću dostupni kako bi odmah postupili prema izdanim uputama.
• Djetetove stvari (obilježeni ruksak s opremom djeteta – odjeća za presvlačenje, papuče, pelene ukoliko ih dijete nosi) roditelj predaje osobi koja preuzima dijete na ulazu u vrtić, ukoliko je moguće zadnji dan u tjednu, što znači petkom, za idući tjedan. Odgajatelj/stručni suradnik koji preuzima dijete odlaže ruksak u vrtiću i ruksak stoji nekorišten tijekom vikenda, a počinje se koristiti nakon pauze od 48-72 sata. Isti ruksak odgajatelj/stručni suradnik vraća roditelju na ulazu u vrtić.
• Osim ruksaka s opremom djeteta zabranjeno je dnevno donošenje bilo kakvih drugih predmeta u vrtić (jastuk, igračke…)
• Roditelj/skrbnik dijete dovodi i odvodi iz ustanove na način da je, ukoliko je moguće, uvijek u pitanju ista osoba koja je u pratnji djeteta ili dvije osobe koje se izmjenjuju.
• U pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja ne spada u rizičnu skupinu za obolijevanje od COVID-19.
• U slučaju da se kod djeteta tijekom njegova boravka u ustanovi pojavi povišena tjelesna temperatura, kašalj, kihanje, kratak dah ili bilo kakav simptom zaraznih bolesti odgajatelj odmah obavještava roditelja/skrbnika koji u najkraćem roku mora doći po dijete.
• Radi drugačije organizacije rada s djecom uz pridržavanje svih potrebnih mjera i uputa, formirat će se nove odgojno-obrazovne skupine drugačijeg sastava, a odgajateljice će se izmjenjivati svaka dva tjedna na način da u skupini rade 2 odgojiteljice bez preklapanja.
• Po formiranju odgojno-obrazovnih skupina, neće biti moguće primanje nove djece u periodu od 14 dana (uključujući neradne dane). Ukoliko roditelji/skrbnici nakon tog perioda odluče dovoditi dijete, isto su dužni najaviti radi pravovremene organizacije rada ustanove.
• S obzirom na to da je kontakt roditelja i odgajatelja u ustanovi sveden na minimum, roditelji se za sva pitanja, informacije o djeci i ostalo mogu obratiti svojim odgajateljicama putem online sustava, e-mailom i, po potrebi, dogovoriti telefonski razgovor.
• Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti vrtićima (primjerice kazališne predstave), kao i posjeti djece drugim ustanovama.
Dječji vrtić će, slijedom uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurati djeci boravak u vrtiću uz pridržavanje svih izdanih mjera koje se odnose na organizaciju rada s djecom, organizaciju prostora i organizaciju rada same ustanove.
Ukoliko dođe do promjena u organizaciji rada roditelji/skrbnici bit će o tome obaviješteni te ih pozivamo da prate internetske stranice vrtića za sve daljnje obavijesti.

 

 

Dječji vrtić Paški mališani, Pag
Ljubica Fabijanić , ravnateljica